W sumie, jak się tak dobrze przyjrzeć,
to po jakiejś super poważnej korekcie mogłaby to być całkiem niezła praca
naukowa. Naprawdę. Celowo jednak zrezygnowałem z takiego rozwiązania. Ugrzęźnie
mi gdzieś na półkach jakiegoś-tam instytutu czy innej Alma Mater! Ludzie
niechętnie zaglądają na półki naukowych księgarń, także dlatego, że pęd nauki
jest dziś tak silny, iż onieśmiela do zaangażowania się z jedno konkretne
naukowe objaśnienie. „Po co mam kupować dziś najnowszą wersję? I tak nie nadążę
za zmianami!” Koszerność jest tu niejakim wyłomem, bo dotyczy zasad a nie
teoryj naukowych. Choć oczywiście każdemu wolno mieć teorię na temat
koszerności. Nawet dwie. W Polsce dni dzisiejszych jest już wystarczająco dużo
mądrych naukowców piszących prace naukowe (że nie wspomnę o niemądrych). A w kręgu moich znajomych i tak
niektórzy (żartem) zwracają się do mnie per „profesorze”! Wystarczy mi to.
(Przecież to tytuł, a nie stopień naukowy!).
Z przyjemnością chciałbym poinformować, że pod adresem www.koszernapolska.pl , możesz znaleźć przydatne informacje odnośnie informacje, np. o koszernych lokalizacjach oraz listę koszernych artykułów spożywczych na terenie Polski. Zestawienie to jest dziełem Naczelnego Rabina RP Michaela Schudricha. Można sobie ściągnąć listę w formie pliku PDF. Pragnę jednak zaznaczyć, że lista tego rodzaju jest tworem dynamicznym, tj. stale uaktualnianym. Pozycje mogą dochodzić i być z niej wykreślane, zależnie od rozwoju sytuacji. Tak więc można sobie dla przezorności subskrybować informacje z tej strony.
Po przyjrzeniu się, łatwo dojść do wniosku, że na takiej liście mogłyby bez trudu znaleźć się setki nowych produktów spożywczych o ile producent zechciałby się starać o certyfikat koszerności. Pragnę zwrócić uwagę na bardzo przejrzysty układ tabeli. Poszczególne kategorie produktów spożywczych są uszczegółowione do poziomu klasy/gatunku wyrobu, podane są nazwy producentów, o ile ubiegał się on o atest. Ale bywają też artykuły spożywcze z adnotacją "każda firma". Czyli niejako podejścię GRAK (Generally Recognized As Kosher) przeniesione na nasz grunt. Ponadto, niekiedy wymieniany jest organ wydający certyfikat, np. "OU", "Triangle K", "Rabin M. Schudrich", "Lista KLBD" (Kosher London Beth Din). Istnieje rozróżnienie na parve i mleczne, wyszczególnienie, że są produkty BS - bez symbolu, oraz S- tylko z symbolem. W ostatniej kolumnie znajdują się komentarze dotyczące dostępności na polskim rynku (np. nazwy sieci handlowych, konkretny zakład produkcyjny, kraj producenta czy numer partii) oraz komentarze dodatkowe pomagające ocenić koszerność w wypadku niejasności, wątpliwości.
Za chwilę przedstawię Państwu wykaz wielu (ponad sto) miejsc i/lub osób z całego świata, do których wytwórca żywności może się zwrócić z prośbą o wystawienie mu heczszer na produkt spożywczy. Ale, jak to już wyznałem w przedmowie, wydanie książki na blogu jest aktem niemal rozpaczy i braku nadziei na najlichszą choćby rekompensatę finansową za wiele lat gromadzenia, systematyzowania i czynienia informacji bardziej strawnymi dla ew. Czytelnika.
Z przyjemnością chciałbym poinformować, że pod adresem www.koszernapolska.pl , możesz znaleźć przydatne informacje odnośnie informacje, np. o koszernych lokalizacjach oraz listę koszernych artykułów spożywczych na terenie Polski. Zestawienie to jest dziełem Naczelnego Rabina RP Michaela Schudricha. Można sobie ściągnąć listę w formie pliku PDF. Pragnę jednak zaznaczyć, że lista tego rodzaju jest tworem dynamicznym, tj. stale uaktualnianym. Pozycje mogą dochodzić i być z niej wykreślane, zależnie od rozwoju sytuacji. Tak więc można sobie dla przezorności subskrybować informacje z tej strony.
Po przyjrzeniu się, łatwo dojść do wniosku, że na takiej liście mogłyby bez trudu znaleźć się setki nowych produktów spożywczych o ile producent zechciałby się starać o certyfikat koszerności. Pragnę zwrócić uwagę na bardzo przejrzysty układ tabeli. Poszczególne kategorie produktów spożywczych są uszczegółowione do poziomu klasy/gatunku wyrobu, podane są nazwy producentów, o ile ubiegał się on o atest. Ale bywają też artykuły spożywcze z adnotacją "każda firma". Czyli niejako podejścię GRAK (Generally Recognized As Kosher) przeniesione na nasz grunt. Ponadto, niekiedy wymieniany jest organ wydający certyfikat, np. "OU", "Triangle K", "Rabin M. Schudrich", "Lista KLBD" (Kosher London Beth Din). Istnieje rozróżnienie na parve i mleczne, wyszczególnienie, że są produkty BS - bez symbolu, oraz S- tylko z symbolem. W ostatniej kolumnie znajdują się komentarze dotyczące dostępności na polskim rynku (np. nazwy sieci handlowych, konkretny zakład produkcyjny, kraj producenta czy numer partii) oraz komentarze dodatkowe pomagające ocenić koszerność w wypadku niejasności, wątpliwości.
Za chwilę przedstawię Państwu wykaz wielu (ponad sto) miejsc i/lub osób z całego świata, do których wytwórca żywności może się zwrócić z prośbą o wystawienie mu heczszer na produkt spożywczy. Ale, jak to już wyznałem w przedmowie, wydanie książki na blogu jest aktem niemal rozpaczy i braku nadziei na najlichszą choćby rekompensatę finansową za wiele lat gromadzenia, systematyzowania i czynienia informacji bardziej strawnymi dla ew. Czytelnika.
No comments:
Post a Comment