Koszerne? To dawaj! - 013 -Bibliografia

 Bibliografia 



aaaaaaa Biblia Święta, Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne, Warszawa 1975

Alexis Lichine’s Encyclopedia of Wines and Spirits, Cassel, London 1974, s.265-6, 277-8.

Alroy Odelia: Kosher Wine, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss.  452-60.

anonim.: How Do I Know It’s Kosher, The Kosher Consumer Directory 1993/94, Jewish Press, Brooklyn, ss.   8-16

anonim.: Kashruth Guide To Common Food Ingredients, The Kosher Consumer Directory 1993/94, Jewish Press, Brooklyn, s.14.

anonim.: Kosher Fish, The Kosher Consumer Directory 1993/94, Jewish Press, Brooklyn, ss. 17-21.

Bacon Josephine: Kalach, Kolatch, Kulitch - Challah?, Oxford Symposium on Food and Cookery, Feasting and Fasting, Ed. Prospect Book Ltd. Oxford 1990, ss. 53-4,

Bacon Josephine: The Significance of Wheat in Judaeo-Christian Religion, Oxford Symposium on Food and Cookery, Staple Foods, Ed. Prospect Book Ltd. Oxford 1989, ss. 42-44,

Barreau Jean-Claude, Serrou Robert: Czy Chrystus był chrześcijaninem?, Forum 44, za Paris Match, 1993, ss. 1, 20-21.

Bauer Kurt, Garbe Dorothea: Animal Secretions in: Common Fragrance and Flavor Materials, VCH Verl. mbH, Wienheim 1985, ss. 173-5.

Berkovits Berel: Challenges To Shehitah in Europe, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 470-87.

Bosley Galen C., Hardinge Mervyn G.: Seventh-day Adventists: Dietary Standards and Concerns, Food Technology October 1992, ss. 112-3

Butler Yale: What is kosher without supervision?, The Kashruth Magazine, Yeshiva Birkas Reuven, Brooklyn 1993, s.17

Chaundry Muhammad Munir: Islamic Food Laws: Philosophical Basis and Practical Implications; Food Technology, October 1992, ss.  92-104

Czapski Janusz: Barwniki i problemy związane z barwieniem żywności, Biuletyn PTTŻ, seria nr 2,  s.12

Damiel Yizhak (Schweiger): Letter And Spirit, Judaism: A Quarterly Journal, 1953, ss.  110-116.

David Catherine: Zaczęło się w Qumran, Forum, za: le Observateur (Dec. 24-30, 1992).

Frank Stanislav: Wielki atlas ryb, wyd. IV, PWRiL Warszawa 1982

Gąsiorowski Henryk, Abdalla Michael: Chleb w Palestynie w czasach Chrystusa, Problemy (558) Luty 1993, ss. 33-5.

Genack Menachem: Industrial Kosher Supervision, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 402-8.

Grabda Eugeniusz, Heese Tomasz: Polskie nazewnictwo popularne krągłouste i ryby; Cyclostomata et Pisces, skrypt WSI w Koszalinie, 1991

Grandin Temple: Humanitarian Aspects of Shehitah in the United States, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 435-46.

Hardinge Fred, Hardinge Mervyn: The Vegetarian Perspective and the Food Industry, Food Technology October 1992, ss. 114-6

Huang Yao-wen, Ang Catharina Y.W.: Vegetarian Foods for Chinese Buddhists, Food Technology October 1992, ss. 105-8

Kilara Arun, Iya K.K.: Food and Dietary Habits of the Hindu, Food Technology October 1992, ss. 94-102

Knobel Peter S.: Reform Judaism and Kashrut, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 488-93.

Kolatch: Synagoga, Kalendarz żydowski - Almanach 1987-1988, Związek Wyznania Mojżeszowego w Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1987, s.51, 54-5,

Kopaliński Władysław: Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych, Wiedza Powszechna, Warszawa 1983

Kulesza Józef: Chemia i technologia związków zapachowych, Wyd. Przemysłu          Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1961, ss. 533-4, 577, 586.

Lange Nicolas, de: Atlas of The Jewish World, Phaidon Press Ltd., Oxford 1985, ss. 55, 79, 99-100, 103-4, 94-6, 222.

Levin David: A Primer on Kosher Wine, rozdz. The Kosher Gourmet, by the 92nd Street Y Cooking School, Fawcett Columbine Book, 1992, ss.  xxxvii-xliv

Levin Schneir: Jacob’s Limp, Judaism, vol. 44, No. 3 Summer 1995, ss.  325-7

Lipschutz Yacov: Kashruth, a comprehensive background and reference guide to the principles of Kashruth, Mesorah Publications Ltd., 1988, ss.  15-6,20-3,26-34,38-46, 61-76,86-7,90,96-136,139-60

Luban Yaacov: To “D” Or Not To “D”, The Kosher Consumer Directory 1993/94, Jewish Press, Brooklyn, ss.  15-20

Maurizio Adam: Pożywienie roślinne i rolnictwo w rozwoju dziejowym z 60 rycinami, Min. Wyznań Religijnych i Oświecenia Publ.  z Kasą Mianowskiego, Warszawa 1926, ss. 15-17.

Michalski Tadeusz J.: Wstęp, Kalendarz żydowski - Almanach 1987-1988, Związek Wyznania Mojżeszowego w Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1987, s. iv

Ostling Richard N.: The Dead Sea Scrolls, Time (Sept. 14), ss. 23-4.

Pakentreger Aleksander: Charakterystyka historyczna, obyczajowa i liturgiczna świąt żydowskich, Kalendarz żydowski - Almanach 1987-1988, Związek Wyznania Mojżeszowego w Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1987, ss.  24-38.

Pike Oscar A.: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints: Dietary Practices and Health, Food Technology October 1992, ss. 118-21

pr. zbior. redakcja Plotch Batia, Cobe Patricia: The Kosher Gourmet, by the 92nd Street Y Cooking School, Fawcett Columbine Book, 1992, ss.  xxi-xxv, xxix-xxxv,

pr. zbior.: Encyclopedia Americana, International Edition, Grolier Inc., Danburry Connecticut 1984, v.16 s.124, v.26 ss. 246-7,

pr. zbior.: Encyclopedia Americana, wyd. Americana Corporation, New York, Chicago, Washington D.C., 1963, v.16 ss. 110-116, 531, v.26      s.231, v.5,630.

pr. zbior.: Encyklopedja kościelna, Wyd. X. Nowodworskiego, Warszawa 1877, t. X, ss. 1-5.

pr. zbior.: Immigrants in Industrial America 1850-1920, Eleutherian Mills-Hagley Found., University Press of Virginia, Charlottesville 1977, ss. 7-8, 19-23, 127.

pr. zbior.: Jüdische Lexikon, Jüdischer Verlag, Berlin 1982, B.III s.610, B.V ss. 540-44.

pr. zbior.: Kalendarz żydowski 1990-1991, Związek Wyznania Mojżeszowego w Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1990, ss. 24-38.

pr. zbior.: Leksykon religioznawczy, Wydawnictwo Współczesne Prasa-Książka-RUCH, Warszawa 1988., ss.  106-7.

pr. zbior.: Orgelbranda Encyklopedja Powszechna, t. VIII, Wyd. Tow. Akcyjnego S. Orgelbranda Synów, Warszawa 1900, s.526.

pr. zbior.: Pezacki Wincenty (redakcja): gospodarka mięsna w Polsce (1a), Pek-Pol, SIT, Warszawa 1991, ss. 27-8, 96, 103-4.

pr. zbior.: Podręczna encyklopedya kościelna, Gebethner i Wolf, Kraków 1906, 314-18.

pr. zbior.: Standard Jewish Encyclopedia, Massadah Publishing Company Ltd., Jerusalem, Tel-Aviv 1958, ss. 55,483-90,863,931,1110,1106-7,1278,1568-9,1583-4,1703, 1713,1855,1930.

pr. zbior.: The Jewish Encyclopedia, Funk & Wagnalls Co., New York, London 1916,
vol. I: ss. 131-3,334,                  II: 462-4,           III:254-60,265,363-5,383-8,571,
  IV:110-13,211-7,596-601,     V:54,110-13,349-51,430-3,615-26,631-2,
  VI:417-8,457,488-9,           VII:438-447,451,587-90,633-46,655-6,678-80,     VIII:160-173,398,454-5,590-92,633-46,648-50,655-6,  
  IX:73-86,198-9,253-6,306,311,497-502,        
   X:150,191,347-59,521-75,     XI:253-6,306-11,312-3,609,    XII:532-5,

pr. zbior.: Webster’s Third New Dictionary, Miriam Webster Inc. Publisher, Springfield, Mass.  1986

pr. zbior.: Who’s Who In Kosher Supervision?, The Kashruth Magazine, Yeshiva Birkas Reuven, Brooklyn, November 1993, ss. 30-42

Prost Edmund: Higiena mięsa, PWRiL Warszawa, 1985, s.82-3

Pupko David: korespondencja prywatna 1995, niepublikowane

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E., Letson  Laura M.: A Shopping Guide for the Kosher Consumer, Cuomo’s Kosher Food Advisory Council & New York State Consumer Protection Board, 1989, ss. 1-26

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: A Glossary of Kosher Terms, Kashrus Magazine,  10(1) 1989, ss. 86-91

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: An Introduction to the Kosher Dietary Laws for the Food Scientists and Food Processors, Food Technology Jan 1979, s.89-98

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: Kosher Certification of Vinegar: A Model for Industry/Rabbinical Co-operation, Food Technology, July 1990, ss. 90-2

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: Kosher Legislative Recommendations, The Kashrus Magazine, (11(4) 1988, ss. 44-9

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: Manipulation in Kosher Supervision; The Kashruth Magazine, Yeshiva Birkas Reuven, Brooklyn 1993, s.7

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: The Food Industry, Kosher Foods and Modern Technology,  Kosher Foods Conference, 1988, ss. 29-33

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: The Kosher Dietary Laws and their Implementation in the Food Industry, Food Technology June 1988, ss. 86-91

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: The Kosher Food Market in the 1990s - A Legal View, Food Technology October 1992, ss. 122-6

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie: Current Issues in Kosher Foods, Trends in Food Technology, March 1991, ss. 50-4

Regenstein Joe M., Regenstein Carrie: Looking on Kosher Supervision of the Food Industry, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 409-26.

Regenstein Joe M.: korespondencja prywatna 1994-1995, niepublikowane

Schwartz Gedalia Dov: Kashruth - Problems and Solutions, Judaism 156, vol. 39, November 4, Fall 1990, ss. 427-35

Sharkansky Ira: Religion and Politics in Israel and Jerusalem, Judaism, vol.  44, No.  3 Summer 1995, ss.  328, 335.

Sikorski Zdzisław E.: Technologia żywności pochodzenia morskiego, Wyd. Naukowo-Techniczne Warszawa 1980, ss. 31, 33, 149-51, 160-63.

Stern Marc D.: Kosher Food and Law: Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 389-401.

Sullum Jacob: Kosher Cops, The Freeman, May (5) 1993, ss. 18-9

Szapiro Paweł: “Kuchnia koszerna” -przedmowa do reprintu, TENTEN, Warszawa 1995

Tendler Moshe Dovid: The Kashruth Laws: On the Interface of Halakhah and Science, Judaism 156, vol. 39, November 4, Fall 1990, ss. 447-51.

Wańkowicz Melchior: De Profundis, Wyd. Polonia, Warszawa 1991, s.8

Waskow Arthur: These You May Eat; Down-To-Earth Judaism; Food, Money, Sex and the Rest of Life, William Morrow and Company Inc. New York, ss.  26-39

Waxman Ruth B.: The First Reader - Keeping Kosher Today, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 387-8.

Wolf, (z domu Heineman) Rebeka: Kuchnia Koszerna, reprint: TENTEN Warszawa 1995, oryg. nakładem księgarni Jakóba Klepisza, Warszawa 1904, ss.  1-34, 220-6, 237-40

Zelizer Gerald L.: Conservative Rabbis, Their Movement, and American Judaism; Judaism, vol.  44, No.  3 Summer 1995, ss.  292-300

No comments:

Post a Comment

do Bożego Narodzenia AD 2019 niedaleko

    Z a miesiąc już będę w Kraju. Długo mnie nie było. Od maja. A przynajmniej tak się czuję (Gosia mnie koryguje że nie aż tak długo, No...