Bibliografia
Biblia Święta, Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo
Biblijne, Warszawa 1975
|
|
Alexis Lichine’s Encyclopedia of Wines and
Spirits, Cassel,
|
|
Alroy Odelia: Kosher Wine, Judaism 156, vol. 39
November 4, Fall 1990, ss. 452-60.
|
|
anonim.: How Do I Know It’s Kosher, The Kosher
Consumer Directory 1993/94, Jewish Press,
|
|
anonim.: Kashruth Guide To Common Food
Ingredients, The Kosher Consumer Directory 1993/94, Jewish Press,
|
|
anonim.: Kosher Fish, The Kosher Consumer Directory
1993/94, Jewish Press,
|
|
Bacon Josephine: Kalach, Kolatch, Kulitch -
Challah?,
|
|
Bacon Josephine: The Significance of Wheat in
Judaeo-Christian Religion, Oxford Symposium on Food and Cookery, Staple
Foods, Ed. Prospect Book Ltd. Oxford 1989, ss. 42-44,
|
|
Barreau Jean-Claude, Serrou Robert: Czy Chrystus
był chrześcijaninem?, Forum 44, za Paris Match, 1993, ss. 1, 20-21.
|
|
Bauer Kurt, Garbe Dorothea: Animal Secretions
in: Common Fragrance and Flavor Materials, VCH Verl. mbH, Wienheim 1985, ss.
173-5.
|
|
Berkovits Berel: Challenges To Shehitah in
|
|
Bosley Galen C., Hardinge Mervyn G.: Seventh-day
Adventists: Dietary Standards and Concerns, Food Technology October 1992, ss.
112-3
|
|
Chaundry Muhammad Munir: Islamic Food Laws:
Philosophical Basis and Practical Implications; Food Technology, October
1992, ss. 92-104
|
|
Czapski Janusz: Barwniki i
problemy związane z barwieniem żywności, Biuletyn PTTŻ, seria nr 2, s.12
|
|
Damiel Yizhak (Schweiger): Letter And Spirit,
Judaism: A Quarterly Journal, 1953, ss.
110-116.
|
|
David Catherine: Zaczęło się w
|
|
Frank Stanislav: Wielki atlas ryb,
wyd. IV, PWRiL Warszawa 1982
|
|
Gąsiorowski Henryk, Abdalla
Michael: Chleb w Palestynie w czasach Chrystusa, Problemy (558) Luty 1993,
ss. 33-5.
|
|
Genack Menachem: Industrial Kosher Supervision,
Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 402-8.
|
|
Grabda Eugeniusz, Heese Tomasz:
Polskie nazewnictwo popularne krągłouste i ryby; Cyclostomata et Pisces, skrypt WSI w Koszalinie,
1991
|
|
Hardinge Fred, Hardinge Mervyn: The Vegetarian
Perspective and the Food Industry, Food Technology October 1992, ss. 114-6
|
|
Huang Yao-wen, Ang Catharina Y.W.: Vegetarian
Foods for Chinese Buddhists, Food Technology October 1992, ss. 105-8
|
|
Kilara Arun, Iya K.K.: Food and Dietary Habits
of the Hindu, Food Technology October 1992, ss. 94-102
|
|
Knobel Peter S.: Reform Judaism and Kashrut,
Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 488-93.
|
|
Kolatch: Synagoga, Kalendarz
żydowski - Almanach 1987-1988, Związek Wyznania Mojżeszowego w
Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1987, s.51, 54-5,
|
|
Kopaliński Władysław: Słownik
wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych, Wiedza Powszechna, Warszawa 1983
|
|
Kulesza Józef: Chemia i
technologia związków zapachowych, Wyd. Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1961, ss. 533-4, 577, 586.
|
|
Lange Nicolas, de: Atlas of The Jewish World,
Phaidon Press Ltd., Oxford 1985, ss. 55, 79, 99-100, 103-4, 94-6, 222.
|
|
Levin David: A Primer on Kosher Wine, rozdz. The
Kosher Gourmet, by the 92nd Street Y Cooking School, Fawcett Columbine Book,
1992, ss. xxxvii-xliv
|
|
Levin Schneir: Jacob’s Limp, Judaism, vol. 44,
No. 3 Summer 1995, ss. 325-7
|
|
Lipschutz Yacov: Kashruth, a comprehensive
background and reference guide to the principles of Kashruth, Mesorah
Publications Ltd., 1988, ss.
15-6,20-3,26-34,38-46, 61-76,86-7,90,96-136,139-60
|
|
Luban Yaacov: To “D” Or Not To “D”, The Kosher
Consumer Directory 1993/94, Jewish Press,
|
|
Maurizio
Adam: Pożywienie roślinne i rolnictwo w rozwoju dziejowym z 60 rycinami, Min.
Wyznań Religijnych i Oświecenia Publ. z Kasą Mianowskiego, Warszawa 1926, ss. 15-17.
|
|
Michalski Tadeusz J.: Wstęp,
Kalendarz żydowski - Almanach 1987-1988, Związek Wyznania Mojżeszowego w
Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1987, s. iv
|
|
Ostling Richard N.: The
|
|
Pakentreger Aleksander:
Charakterystyka historyczna, obyczajowa i liturgiczna świąt żydowskich,
Kalendarz żydowski - Almanach 1987-1988, Związek Wyznania Mojżeszowego w
Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa 1987, ss.
24-38.
|
|
Pike Oscar A.: The Church of Jesus Christ of
Latter-day Saints: Dietary Practices and Health, Food Technology October
1992, ss. 118-21
|
|
pr. zbior. redakcja Plotch Batia, Cobe Patricia:
The Kosher Gourmet, by the 92nd Street Y Cooking School, Fawcett Columbine
Book, 1992, ss. xxi-xxv, xxix-xxxv,
|
|
pr. zbior.: Encyclopedia Americana,
International Edition, Grolier Inc., Danburry
|
|
pr. zbior.: Encyclopedia
|
|
pr. zbior.: Encyklopedja
kościelna, Wyd. X. Nowodworskiego, Warszawa 1877, t. X, ss. 1-5.
|
|
pr. zbior.: Immigrants in Industrial America
1850-1920, Eleutherian Mills-Hagley Found., University Press of Virginia,
Charlottesville 1977, ss. 7-8, 19-23, 127.
|
|
pr. zbior.: Jüdische Lexikon, Jüdischer Verlag,
|
|
pr. zbior.: Kalendarz żydowski
1990-1991, Związek Wyznania Mojżeszowego w Rzeczpospolitej Polskiej, Warszawa
1990, ss. 24-38.
|
|
pr. zbior.: Leksykon
religioznawczy, Wydawnictwo Współczesne Prasa-Książka-RUCH, Warszawa 1988.,
ss. 106-7.
|
|
pr. zbior.: Orgelbranda
Encyklopedja Powszechna, t. VIII, Wyd. Tow. Akcyjnego
S. Orgelbranda Synów, Warszawa 1900, s.526.
|
|
pr. zbior.: Pezacki Wincenty
(redakcja): gospodarka mięsna w Polsce (1a), Pek-Pol, SIT, Warszawa 1991, ss.
27-8, 96, 103-4.
|
|
pr. zbior.: Podręczna encyklopedya
kościelna, Gebethner i Wolf, Kraków 1906, 314-18.
|
|
pr. zbior.: Standard Jewish Encyclopedia,
Massadah Publishing Company Ltd., Jerusalem, Tel-Aviv 1958, ss.
55,483-90,863,931,1110,1106-7,1278,1568-9,1583-4,1703, 1713,1855,1930.
|
|
pr. zbior.: The Jewish Encyclopedia, Funk &
Wagnalls Co., New York, London 1916,
vol. I: ss. 131-3,334, II: 462-4, III:254-60,265,363-5,383-8,571,
IV:110-13,211-7,596-601, V:54,110-13,349-51,430-3,615-26,631-2,
VI:417-8,457,488-9, VII:438-447,451,587-90,633-46,655-6,678-80, VIII:160-173,398,454-5,590-92,633-46,648-50,655-6,
IX:73-86,198-9,253-6,306,311,497-502,
X:150,191,347-59,521-75, XI:253-6,306-11,312-3,609, XII:532-5,
|
|
pr. zbior.: Webster’s Third New Dictionary,
Miriam Webster Inc. Publisher, Springfield, Mass. 1986
|
|
pr. zbior.: Who’s Who In Kosher Supervision?,
The Kashruth Magazine, Yeshiva Birkas Reuven, Brooklyn, November 1993, ss.
30-42
|
|
Prost Edmund: Higiena mięsa, PWRiL
Warszawa, 1985, s.82-3
|
|
Pupko David: korespondencja
prywatna 1995, niepublikowane
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.,
Letson Laura M.: A Shopping Guide for
the Kosher Consumer, Cuomo’s Kosher Food Advisory Council & New York
State Consumer Protection Board, 1989, ss. 1-26
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: A
Glossary of Kosher Terms, Kashrus Magazine,
10(1) 1989, ss. 86-91
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: An
Introduction to the Kosher Dietary Laws for the Food Scientists and Food
Processors, Food Technology Jan 1979, s.89-98
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: Kosher
Certification of Vinegar: A Model for Industry/Rabbinical Co-operation, Food
Technology, July 1990, ss. 90-2
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: Kosher
Legislative Recommendations, The Kashrus Magazine, (11(4) 1988, ss. 44-9
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.:
Manipulation in Kosher Supervision; The Kashruth Magazine, Yeshiva Birkas
Reuven, Brooklyn 1993, s.7
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: The
Food Industry, Kosher Foods and Modern Technology, Kosher Foods Conference, 1988, ss. 29-33
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: The
Kosher Dietary Laws and their Implementation in the Food Industry, Food
Technology June 1988, ss. 86-91
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie E.: The
Kosher Food Market in the 1990s - A Legal View, Food Technology October 1992,
ss. 122-6
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie: Current
Issues in Kosher Foods, Trends in Food Technology, March 1991, ss. 50-4
|
|
Regenstein Joe M., Regenstein Carrie: Looking on
Kosher Supervision of the Food Industry, Judaism 156, vol. 39 November 4,
Fall 1990, ss. 409-26.
|
|
Regenstein Joe M.: korespondencja
prywatna 1994-1995, niepublikowane
|
|
Schwartz Gedalia Dov: Kashruth - Problems and
Solutions, Judaism 156, vol. 39, November 4, Fall 1990, ss. 427-35
|
|
Sharkansky Ira: Religion and Politics in Israel
and Jerusalem, Judaism, vol. 44,
No. 3 Summer 1995, ss. 328, 335.
|
|
Sikorski Zdzisław E.: Technologia
żywności pochodzenia morskiego, Wyd. Naukowo-Techniczne
Warszawa 1980, ss. 31, 33, 149-51, 160-63.
|
|
Stern Marc D.: Kosher Food and Law: Judaism 156,
vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 389-401.
|
|
Sullum Jacob: Kosher Cops, The Freeman, May (5)
1993, ss. 18-9
|
|
Szapiro Paweł: “Kuchnia koszerna”
-przedmowa do reprintu, TENTEN, Warszawa 1995
|
|
Tendler Moshe Dovid: The Kashruth Laws: On the
Interface of Halakhah and Science, Judaism 156, vol. 39, November 4, Fall
1990, ss. 447-51.
|
|
Wańkowicz Melchior: De Profundis, Wyd. Polonia,
Warszawa 1991, s.8
|
|
Waskow Arthur: These You May Eat; Down-To-Earth
Judaism; Food, Money, Sex and the Rest of Life, William Morrow and Company
Inc. New York, ss. 26-39
|
|
Waxman Ruth B.: The First Reader - Keeping
Kosher Today, Judaism 156, vol. 39 November 4, Fall 1990, ss. 387-8.
|
|
Wolf, (z domu Heineman) Rebeka: Kuchnia Koszerna, reprint: TENTEN
Warszawa 1995, oryg. nakładem księgarni Jakóba Klepisza, Warszawa 1904,
ss. 1-34,
220-6, 237-40
|
|
Zelizer Gerald L.: Conservative Rabbis, Their
Movement, and American Judaism; Judaism, vol.
44, No. 3 Summer 1995, ss. 292-300
|
No comments:
Post a Comment